Чільна сторінка » Цілюще зілля » А
|
Горобина чорноплода (Aronia melanocarpa)
аронія чорноплода;
арония черноплодная
Цвіте у травні-червні. Плоди достигають у серпні-вересні
З лікувальною метою використовують плоди, які
збирають у вересні-жовтні. Використовують свіжими або сушать. Сушіння
проводять на відкритому повітрі або в сушарках при температурі 40-50
градусів. Сушені плоди відпускають в аптеках.
Цілюща дія
Рослина має гіпотензивні, спазмолітичні, протизапальні, капілярозміцнюючі, сечогінні й жовчогінні властивості.
Плоди або сік з них зумовлюють гіпотензивну та спазмолітичну дію як в
умовах експериментальної гіпертонії, так і у хворих на гіпертонічну
хворобу. Завляки вмістові в плодах фенолкарбонових кислот та йоду їх
застосовують у комплексній терапії тиреотоксикозу. Плоди горобини
виявляють помітний активізуючий вплив на систему гемостазу, тому їх
застосовують при різноманітних потологічниї зрушеннях у системі
згортання крові, зокрема, при геморагічних діатезах, капіляротоксикозах
і кровотечах різного походження. Ефективна городина чорноплода при
атеросклерозі, цукровому діабеті, гломерулонефритах, променевих
ураженнях і алергічних станах, при порушеннях, зумовлених застосуванням
антикоагулянтів.
Листя городини чорноплодої містить речовини, які мають здатність поліпшувати роботу печінки, сприяти утворенню та відтоку жовчі.
Лікарські форми та застосування
ВНУТРІШНЬО - відвар плодів (20 гр сухих плодів на 200 мл окропу) по півсклянки 3-4 рази на день;
свіжі плоди або свіжий сік прймають по 50-100 гр тричі на день.
Лікування соком і плодами городини чорноплодої
ПРОТИПОКАЗАНЕ при схильності до гіперкоагуляції крові, при виразковій
хворобі шлунку і дванадцятипалої кишки та при гіперацидному гастриті
|
Категорія: А |
Переглядів: 1816 |
Додав: Росава
| Теги: Горобина чорноплода
|
|