Вишня звичайна (Cerasus vulgaris);
вишня обыкновенная
Квітне у квітні-травні
Використовують плоджоніжки, плоди, молоді пагони, коріння і листя. Сировину заготовляють в різні строки: гілки і листя - у травні, коріння - навесні або восени, плодоніжки збирають разом із стиглими плодами.
Цілюща дія
Плодоніжки мають сечогінні та в*яжучі властивості, їх використовують при норковокам*яній хворобі, захворюванні суглобів, при набряках і проносах. Плоди виявляють відхаркувальні дію, поліпшують апетит і травлення, тамують спрагу при гарячці.
Водні настої плодів виявляють заспокійливу і протисудомну дію. Свіжі, або у вигляді настоїв, плоди вишні використовують при запаленні дихальних шляхів, для зменшення бродіння у кишечнику, як загальнозміцнюючий засіб при анемії та як послабляючий засіб при запорах.
Плоди з молоком дають позитивні наслідки при вживанні хворими на артрит.
З плодів готують сироп, який додають до різних ліків для покращення їхнього смаку.
Відвар молодих пагонів вживають при діареї, хронічних колітах і в комплексному лікуванні атонії кишечника, а відвар свіжого листя у молоці - при жовтянці.
Спиртову настоянку або водний екстракт коріння використовують для лікування виразки шлунку.
При зовнішніх кровотечах (ушкодження шкіри і слизових оболонок, носові кровотечі) прикладають свіже потовчене листя або тампони з нього.
Лікарські форми та застосування
ВНУТРІШНЬО - гастій плодоніжок (1 чайна ложка сухих подрібнених плодоніжок на 200 мл окропу) по 1 стол. ложці 3-4 рази на день;
відвар 30 г сухих подрібнених плодоніжок в 100 мл окропу, до якого додають півсклянки вишневого або малинового соку, виппивають за день при подагрі, що супроводжується уратурією.
|