Цвіте у квітні - липні
Використовують траву і плоди. Заготовляють траву під час цвітіння. Зберігають у щільно закритій тарі.
Цілюща дія
Використовують талабан польовий лише в народній медицині: настій трави -
при венеричних захворюваннях, зокрема сифілісі, при запаленнях яєчників
і ракові матки, для виведення токсичних речовин з організму потом,
лікування стенокардії, жовтяниці, віспи і скарлатини, як засіб, що знижує кислотність шлункового соку, збуджує і стимулює статеву функцію у чоловіків, прискорює і активізує менструальний цикл у жінок.
Зовнішньо настій трави або подрібнене листя використовують для лікування ран і виразок. Молоді розеткові листки талабану польового - як у чистому вигляді, так і в суміші з іншими рослинами - використовують для приготування вітамінних протицинготних салатів, м'ясних юшок, борщів, окрошки, соусів тощо.
Сік трави талабану польового використовується від волосатика та як засіб, що прискорює загоювання ран і видаляє бородавки.
Насіння талабану народна медицина рекомендує при гіпертонії,
атеросклерозі, міокардиті, запорі, цукровому діабеті, для стимуляції
статевої функції у чоловіків, а також при запаленні очей.
Лікарські форми та застосуваня Настій (1-1,5 стол. ложки трави на 200 мл окропу, настоюють 4 години в закритій посудині, проціджують), по 1 чайній ложці 4-5 разів на день. Порошок листя і плодів з насінням приймють усередину по 0,3 г 4 рази на день. Вітамінний салат: 200 г листя талабану польвого, 200 г картоплі, 30 г мойонезу або салатної заправки, сіль за смаком. Варену картоплю нарізати кусочками, зверху покласти подрібнені листки талабану, посолити, залити сметаною або майонезом.