Українські скарби

Середа, 23.08.2017, 17:30

Вітаю Вас Подорожній | RSS | Чільна сторінка | Статті | Реєстрація | Вхід

Чільна сторінка » Статті » » Здоровий спосіб життя

Генетично модифіковані організми
Генетично модифіковані організми - це живі організми, які містять гени, штучно створені або запозичені з інших організмів. Наприклад, створений компанією "Новартіс" сорт кукурудзи містить ДНК кукурудзи, одного вірусу і двох видів бактерій. Ще одним "дивом генної інженерії" є сорт помідорів, для морозостійкості якого в овочі вживлено ген медузи. Тож чи впевнені ви у тому, що саме їсте?!

Чи виправдана здавалося б найшляхетніша мета подібних наукових експериментів - боротьба з бідністю та голодом, покращення умов праці людини - смертельними для людини наслідками?! Адже в результаті генетичних маніпуляцій людина не просто хворітиме. Мутації організму можуть знищити людину в її нинішньому вигляді як вид.

Загроза здоров'ю людини: дослідження впливу ГМО на організм людини ще не повністю вивчено, але експерти стверджують, що результати впливу ГМО-продуктів можуть позначитись на здоров'ї людини набагато серйозніше, ніж Чорнобиль; окрім того, є небезпека, що ген "стійкості" до антибіотиків (потужного засобу боротьби із хворобами) потрапить у навколишнє середовище і хвороботворні мікроби не реагуватимуть на антибіотики, що є прямою загрозою здоров'ю людини.

Загроза відсутності вибору: люди повинні мати право вибору; ми повинні знати, що вживаємо; повинна бути введена система маркування продуктів.

Загроза для українських виробників харчової продукції: поширення нових ГМ-сортів не може обмежитися рамками одного поля - звичайне перехресне запилення "вражає" новими генами десятки квадратних кілометрів, тому фермери, які на своєму полі вирощують натуральні сорти, мимоволі одержуватимуть урожай із ГМО; ГМО може стати причиною появи стійких бур'янів, що сприятимуть генетичному забрудненню грунту - їх переноситимуть вітер чи бджоли, і вони примусять мутувати природний матеріал; для боротьби з такими бур'янами необхідно буде використовувати надсильні хімічні препарати, що висна-живутимуть грунти; таким чином Україна втрачатиме свою унікальність, як виробник чистої натуральної продукції.

Загроза залежності сільськогоспо-дарського виробника від транс-національних компаній: усе новостворене ГМО-насіння є власністю компаній, що його виробили; для ефективності до нього необхідно купувати спеціальні гербіциди; мало того, значна кількість ГМО продукує "стерильне" насіння, яке немож-ливо висаджувати, тому виробники сільськогосподар-ської продукції потраплять у повну залежність від корпорацій.

А взагалі-то варто замисли-тись: чому нам - ГМО, а комусь - кошерну їжу. Вам цікаво, хто виживе?

Перелік сільськогосподарських культур, інгредієнтів, домішок та ароматизаторів, що можуть містити ГМО та виготовлятися за допомогою генно-інженерних технологій.

Сільськогосподарські культури: помідори, соя, кукурудза, картопля, цукровий буряк, бавовна, суниці, рапс, кабачки, цикорій, пшениця; Інгредієнти: ГМ-соя може входити до різних сортів хліба, міститися у продуктах дитячого харчування, продуктах швидкого приготування, м'ясних продуктах (наприклад, у вареній ковбасі), борошні, цукерках, морозиві, печиві, маргарині, шоколаді, усіляких соусах, соєвому молоці тощо; ГМ-кукурудза (маїс) може входити до складу продуктів швидкого приготування, супів, соусів, приправ, чіпсів, жувальних гумок тощо.

Домішки та ароматизатори: E101 та E101A (В2, рибофлавін) - додається в каші, безалкогольні напої, дитяче харчування та продукти для схуднення. Е150 (карамель), Е153 (карбонат), E160a (бета-каротин, про-вітамін А, ретинол), E160b (аннатто), E160d (ликопін), E234 (низин), E235 (натаміцин), E270 (молочна кислота), E300 (вітамін С - аскорбінова кислота), E301-E304 (аскорбати), E306-E309 (токоферол/вітамін E), E320 (BHA), E321 (BHT), E322 (лецитин), E325-E327 (лактати), E330 (лимонна кислота), E415 (ксантин), E459 (бета-циклодекстрин), E460-E469 (целюлоза), E470 та Е570 (солі та жирні кислоти), ефіри жирних кислот (E471, E472a&b, E473, E475, E476, E479b), E481 (стеароіл-2-лактилат натрію), E620-E633 (глютамінова кислота та глютамати), E626-E629 (гуанілова кислота й гуанілати), E630-E633 (інозинова кислота й інозинати), E951 (аспартам), E953 (ізомальтит), E957 (тауматин), E965 (малтинол).

Джерело




Вітчизняний споживач, наситившись новомодними харчами і проблемами зі здоров'ям, що виникають від постійного вживання низькосортних та синтетичних складників, втратив довіру до продуктів з яскравими етикетками. Адже ковбаса соєва, у морозиві немає молока, замість масла - спреди, фрукти з ГМО… Краще вже у бабусі купити синю курку, що померла власною смертю, ніж вживати наколоте гормонами, заморожене кілька років тому, напівсинтетичне "закордонне" м'ясо! І так вважає більшість споживачів. Щоправда не безпідставно… Частка натуральних харчових продуктів на українському ринку і справді значно зменшилася. Замість кисломолочної продукції, м'ясної, кондитерської, виготовленої із традиційної сировини за класичними технологіями, на прилавках під звичними назвами розташувалися нові види продуктів. Деякі з них стали містити додаткові компоненти: різноманітні смакові добавки, барвники, ароматизатори, підсилювачі смаку - усілякі "єшки". У інших головний компонент частково або цілком замінено на рослинний чи навіть синтетичний аналог. Так, м'ясо підміняють соєю, мукою, крохмалем; масло - рапсовою, кокосовою, пальмовою олією; цукор - аспартамом, ксилітом; фрукти - желейними шматочками…

А, як відомо, використання одних речовин призводить до необхідності застосування інших, таких як емульгатори, стабілізатори, консерванти тощо, адже продукту необхідно надати властивостей, звичних споживачеві.

От і виходить, що майже безвинний спосіб збільшити вихід продукту додавши трохи води, тягне за собою "шлейф" різних добавок: спочатку треба створити потрібну консистенцію, потім смак, запах, після чого виявляється, що такі "поліпшувачі" можуть "працювати" лише у поєднанні з іншими, а ще вони псуються без консерванту… Довгий ланцюжок виходить.

Порушення традиційного способу виготовлення продукції призводить до появи нових технологій: спрощених, дешевших і, відповідно, вигідніших виробнику. Зовні це практично непомітно; смак, запах нібито звичний (принаймні не неприємний), та й від одноразового вживання такого продукту гострого отруєння ми не відчуваємо.

Ну то й що, запитаєте ви? Он Іван Грозний додавав у їжу миш'як, щоб організм звик і його не могли отруїти. Так і ми - пристосуємося до нових речовин.

Спочатку мають пристосуватися шлунок, травна і видільна системи, потім зміниться склад крові, а далі зміни вже будуть не обернені. Як виглядатиме людина через кілька поколінь? Можливо людство і справді пристосується і харчуватиметься нафтопродуктами, та до того часу НАШІ діти хворітимуть, і ліки діяти не будуть…

Окрім вищесказаного, неодноразово підіймалося питання використання у виробництві харчової продукції генетично-модифікованих організмів (ГМО). Однозначних переконливих доказів безпечності чи шкідливості такої продукції на сьогодні немає. Але значна кількість дослідів, проведених на тваринах, та випадки лікарської практики говорять про можливість розвитку патології. Тому фахівці сумніваються, чи не призведе втручання в організацію клітин до різноманітних аномалій, непередбачуваних мутацій та інших негативних явищ. Так, до ризиків, пов'язаних з вживанням ГМ-продуктів вчені відносять пригнічення імунітету, алергічні реакції, метаболічні розлади, насамперед - ожиріння, поява стійкості патогенної мікрофлори людини до антибіотиків, накопичення в організмі гербіцидів, віддалені канцерогенні та мутагенні ефекти (тобто поява ракових захворювань і мутацій у наступного покоління).

Тож доки вчені сперечаються чи безпечно вживати генетично модифіковані організми, в країнах Євросоюзу прийняли рішення, що споживач має знати, що він купує і свідомо робити вибір щодо вживання трансгенних продуктів.

Наявність на вітчизняному ринку великої кількості "штучної" їжі та навіть фальсифікатів виявилася вигідною дуже багатьом. А мала платоспроможність населення підсилює таку тенденцію, зробивши основним критерієм успіху продукту, як це не дивно, не якість, а низьку ціну! І якщо ще донедавна можна було захиститися від підробки оминаючи стихійні ринки, і не купуючи продукцію невідомого походження прямо "з рук", то сьогодні "клондайком" порушень стали вже легалізовані точки продажу.

Це не означає, що всі виробники та всі підприємства торгівлі наживаються на нас, навмисно "годуючи" низькосортною продукцією. Проте споживачеві треба бути дуже уважним, особливо при покупці товарів, що можуть вплинути на здоров'я.

А ми не стомлюємося повторювати: щоб не загубитися у цьому "морі", прискіпливо читайте, що написано на етикетці (особливо дрібнесеньким шрифтом). "Нечистому на руку" виробникові не вигідно розказувати про себе все, а значить, якщо на упаковці немає інформації, яку вимагають чинні нормативні документи - там щось негаразд. Тож, за діючими на сьогодні НД, маркування споживчої тари з продуктом повинне містити наступне:

1. назву продукту;
2. назву та повну адресу і телефон виробника, адресу потужностей (об'єкта) виробництва;
3. товарний знак виробника (за наявності);
4. масу нетто, г, кг;
5. склад у порядку переваги складників, у тому числі і харчових добавок та ароматизаторів, використовуваних під час його виробництва;
6. калорійність та його поживну цінність із вказівкою на кількість білка, вуглеводів та жирів у встановлених одиницях виміру на 100 грамів харчового продукту;
7. кінцеву дату споживання "Вжити до" або дату виробництва та строк придатності;
8. номер партії;
9. умови зберігання;
10. штрих код згідно з ДСТУ 3147 (для споживчої тари);
11. позначення стандарту.

Джерело: Центр екологічної безпеки споживачів



Категорія: Здоровий спосіб життя | Додав: Росава (06.08.2010) | Автор:
Переглядів: 10095 | Коментарі: 4 | Теги: гмо, здоровий спосіб життя, генетично модифіковані організми | Рейтинг: 4.0/2
Переглянути схожі матеріали







Всього коментарів: 4
1 kim-ua   (18.03.2011 18:46)
Зверніть увагу на такий момент: ///...Загроза здоров'ю людини: дослідження впливу ГМО на організм людини ще не повністю вивчено, але експерти стверджують.../// все одно, що наприклад "Майн Кампф" не читав, але знаю, що це пагано...
///...в овочі вживлено ген медузи.../// - ДНК, гени тварин і рослин мають абсолютно однакову природу, тому нічого дивного немає у тому, що у рослини може бути фрагменти ДНК як у людини або навпаки...
На мій погляд (я не є спеціалістом з генної інженерії, але з погляду на логіку) проблема дещо надумана. Так само, як і свинячий, пташиний чи ще якийсь грип. Від алкоголізму, паління, вмісту у продуктах інсектицидів чи пестицидів гине на два - три порядка більше людей. А зверніть увагу на те, що від ГМО, яким лякають обивателя не померло жодного чоловіка.
Іноді з"являються статті у пресі (не науковій) про те, що начебто щури загинули після годування ГМО.... але в наукових виданнях подібного немає, можливо це комусь вигідно.

2 kim-ua   (18.03.2011 18:52)
І ще один момент на захист моїх висловлювань: якщо подивитися на сучасні сорти, наприклад яблунь, то по суті це теж штучно виведені сорти із зміненою структурою ДНК, методом відбору при природних і штучних мутаціях. Ви розумієте, що первинна, тобто природня яблуня це - дичка з кислими плодами, я впевнений корисна, але ззовні і на смак неприваблива... Тобто можна сказати те, що і Мічурін і Семеренко виводили за багато років ті ж самі ГМО яблучка. Єдине, що зараз сучасні технології дозволяють робити це набагато швидше і продуктивніше.

+1   Спам
3 Росава   (24.03.2011 08:45)
Мічурін і Семеренко не влазили в ДНК! Ніхто з селекціонерів не виводив свої сорти, змішуючи ДНК різних форм життя: тварини й рослини!!! ...
А стосовно того, що від ГМО ніхто ще не помер... То такі наслідки, як смерть, то найкращі наслідки! Бо по-справжньому страшні наслідки - приховані, ті, що не відразу проявляються. Скоро Ви прозрієте від них sad

4 kim-ua   (26.03.2011 18:50)
Росава, насправді ДНК у всіх форм життя однакова, відмінностей немає. Так Мічурін і Семеренко робили те саме тільки за тривалий проміжок часу.
Я не підтримую на сто відсотків втручання людини у те, що належить вищим силам... Планета як жива істота мститься за подібні експерименти... Можливо події у світі (Японія) не випадкові. Країна надсучасних технологій можливо перейшла межу...


Ім'я *:
Email:
Код *:

Розділи сайту



Цікаві матеріали

Поняття “Рідна мова”
Українці в російських етно-культурних стереотипах

З книгосхову

МОВА І СУСПІЛЬСТВО: ПОСТКОЛОНІАЛЬНИЙ ВИМІР. Лариса Масенко

Пошук по сайту



     

Матеріали, що спонукають до роздумів

Мапа гостей

        free counters

Статистика

Наша кнопка

             Українські скарби. Духовна культура, міфи та легенди, історія, народна медицина...
    [Отримати код кнопки]

Друзі сайту

ЗНАТИ ЩОБ РОЗУМІТИПравий Портал Донеччини ВОРОХОБНИК: портал українців Луганщини «Сонячний зайчик» – газета дитячої творчості та спілкуваннякарате-до Червоноград-Сокаль Наше-Рідне Славянский информационный каталог Слово наше рідне - слово українське Дух Волі - суспільно-політичне інтернет-виданняКняже Місто «Незборима нація» – видання історичного клубу «Холодний яр» Aгітаційно-пропагандивний ресурсІсторична Спадщина Антії-Руси-України Родинне Дерево нашої землі Рукотвори - скарбниця майстрів Мистецька крамниця Український національний інтернет-портал «Аратта. Вікно в Україну» решта наших друзів >>>

Пиши українськоюУкраїна у нас одна