Світанкові роси - Кам'янець-Подільська - Світлиця

Українські скарби

Субота, 27.04.2024, 10:07

Вітаю Вас Подорожній | RSS | Чільна сторінка | Кам'янець-Подільська - Світлиця | Реєстрація | Вхід

[ Нові повідомлення · Користувачі · Правила · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Світлиця » Мальовнича Україна » Фортеці » Кам'янець-Подільська
Кам'янець-Подільська
PerunaДата: Понеділок, 22.03.2010, 03:04 | Повідомлення # 1
Майстер
Повідомлень: 12
Offline
Кам'янець-Подільська фортеця ХІ-ХVII ст. є зразком військового будівництва на Україні. За довгі роки існування в ході багаточисельних перебудов вона здобула форми витягнутого прямокутника, обведеного високими стінами. По контуру в різні часи було побудовано 11 потужних башт. Дерев'яні укріплення різних століть були замінені кам'яними. На території фортеці був свій колодязь з водою, який мав неабияке значення під час облоги.

У часи середньовіччя Кам'янецкая фортеця вважалася неприступною. Відома легенда, за якою в 1621 р. турецький султан Осман, вражений потужністю стін і башт, вигукнув: «Хто створив це кам'яне диво?» «Алах!» - відповіли піддані. «То хай аллах і бере її!» - сказав Осман і дав наказ відступити. Як фортпост землі Подільської фортеця останній раз використовувалася в часи ІІ світової війни. Була частково зруйнована, пізніше була відреставрована і використовується в даний час як музей.

Кам'янець-Подільська фортеця вперше згадується в 1374 році в грамоті князя Юрія Коріатовича, який володів на той час Поділлям. Археологічні дослідження свідчать, що фортеця існувала в Х-ХIII ст.ст. Спочатку вона являла собою типову староруську дерев'яну оборонну споруду. Стіни та башти були в основному дерев'яними і лише частково кам'яними. В XV ст.Поділля було загарбане польсько-шляхетською державою, і Кам'янець-Подільський став центром воєводства, важливим пунктом оборони Речі Посполитної.
В середині XVI cт. дерев'яні укріплення фортеці під керівництвом архітектора Йова Претвича були замінені кам'яними. Фортеця являє собою багатокутник витягнутої форми, обнесений високими кріпосними стінами з баштами на кожному розі. Праворуч від східних воріт знаходиться одноярусна п'ятигранна Чорна башта з криницею глибиною 36 м. і діаметром 6 метрів.Далі по колу йде 10 башт - Лянцкоронська, Комендантська, Рожанка, Водна, Нова, Денна, Ляцька, Тенченська, Ковпак і ліворуч від східних воріт - Папська, або Кармелюкова. Цю останню назву башта дістала у XIX cт., коли в ній було ув'язнено Устима Кармелюка.

В 1672 році місто Кам'янець-Подільський, як ў все Поділля, захопили турки. Вони відновили зруйновані укріплення, але ніяких значних споруд у комплекс укріплення не внесли. В зв'язку з тим, що тут містився турецький гарнізон, фортецю і міст у народі почали називати "турецькими".
Після приєднання у 1812 році Бессарабії до Російської імперії турецький кордон відсунувся, і Кам'янець-Подільська фортеця як оборонна споруда втратила своє значення, її почали використовувати для розміщення гарнізону, а згодом - як в'язницю.
В 1928 році фортецю, як пам'ятку старовини, за постановою РНК УРСР було оголошено республіканським заповідником, а в 1937 році тут організовано музей-заповідник. В 1948 році фортецю внесено до державного реєстру історико-архітектурних пам'яток загальносоюзного значення.

Кам'янець-Подільська Стара фортеця і досі зберігає таємниці які поступово відкривають дослідники.
Кілька років тому геологи Кам'янець-Подільського індустріального технікуму проводили біля фортеці бурові роботи. На проїжджій частині від Підзамче вони виявили пливун. Торік він зруйнував підпорну стіну шляху і виніс ґрунтову рідину у бік річки Смотрич. Утворився досить великий котлован. Відкрилися фундаментні стіни фортеці глибиною понад 5 метрів. Вони лежать на скельному вапняку, що виступає у вигляді каньйону по долині річки.
Розчистка і розкопка показала, що кам'яні підпорні стіни простягаються і на захід від Старої фортеці до бастіонів нової. У котловані виявлені фундаментні подушки опор старого моста, які пізніше були засипані землею. З півдня у стіні є отвір шириною 2,5 і висотою 5 метрів, через який, напевне, пропускалася вода.
Таким чином, під землею виявлені споруди, які є продовженням поверхневих стін фортеці і похованого під насипним ґрунтом моста з воротами, рештки якого збереглися у котловані. Це дає можливість зробити такі висновки. Територія укріплення, яка займає всю мисову частину, півострова, має стіни і башти, збудовані на скельному фундаменті, а потім засипані землею. Одинадцять башт сполучаються між собою ходами, які йдуть по оборонних мурах. Ходи ці будувалися на скелях, а потім засипалися.

Отже, протягом свого існування, з XII століття фортеця, будучи староруською оборонною спорудою, перебудовувалася з дерев'яної у кам'яну в середині XIII століття, у ХV-ому і в середині XVI століть. На початку XVII століття споруджуються бастіони. Остання перебудова наприкінці XVIII століття надала їй сучасного вигляду.
Прикріплення: 6424379.jpg (127.8 Kb) · 4656801.jpg (92.7 Kb) · 4944656.jpg (131.8 Kb) · 7050383.jpg (126.8 Kb) · 1271547.jpg (108.3 Kb)
 
PerunaДата: Субота, 10.04.2010, 02:53 | Повідомлення # 2
Майстер
Повідомлень: 12
Offline
На околицях міста Томашова (Польща) побудують копію Кам'янець-Подільської фортеці (Хмельниччина), повідомили в прес-службі мерії Кам'янця-Подільського в п'ятницю, передає "Інтерфакс-Україна".

"Поки що польські колеги до нас не зверталися, але ідея створення копії замка дуже цікава. Протягом декількох століть історія нашого міста була тісно пов'язана з історією польського народу. Тому немає нічого дивного в тому, що поляки прагнуть відновити на своїй землі часточку міста над Смотричем", - розповіли в прес-службі мерії.
Влада Кам'янця-Подільського також підтримує цей проект.

Раніше повідомлялося, що влада польського міста Томашів має намір спорудити в передмісті від шести до дванадцяти копій українських фортець, зокрема Кам'янець-Подільської, Хотинської, Збаразької, Жовківської та інших.

Прикріплення: 8208478.jpg (117.2 Kb) · 8511671.jpg (189.0 Kb)
 
PAVLIAДата: Понеділок, 05.07.2010, 19:13 | Повідомлення # 3
Однодумець
Повідомлень: 2
Offline
Класно! surprised
 
РосаваДата: Вівторок, 29.03.2011, 18:33 | Повідомлення # 4
Майстер
Повідомлень: 71
Offline



 
РосаваДата: Вівторок, 29.03.2011, 19:35 | Повідомлення # 5
Майстер
Повідомлень: 71
Offline




 
Світлиця » Мальовнича Україна » Фортеці » Кам'янець-Подільська
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук:


Розділи сайту



Цікаві матеріали

Про льон та вироби із нього
Відична наука про добові ритми в природі

З книгосхову

ЗАГАДКИ КОЗАЦЬКИХ ХАРАКТЕРНИКІВ. Тарас Каляндрук

Пошук по сайту



     

Матеріали, що спонукають до роздумів

Мапа гостей

        free counters

Статистика

Наша кнопка

             Українські скарби. Духовна культура, міфи та легенди, історія, народна медицина...
    [Отримати код кнопки]

Друзі сайту

ЗНАТИ ЩОБ РОЗУМІТИПравий Портал Донеччини ВОРОХОБНИК: портал українців Луганщини «Сонячний зайчик» – газета дитячої творчості та спілкуваннякарате-до Червоноград-Сокаль Наше-Рідне Славянский информационный каталог Слово наше рідне - слово українське Дух Волі - суспільно-політичне інтернет-виданняКняже Місто «Незборима нація» – видання історичного клубу «Холодний яр» Aгітаційно-пропагандивний ресурсІсторична Спадщина Антії-Руси-України Родинне Дерево нашої землі Рукотвори - скарбниця майстрів Мистецька крамниця Український національний інтернет-портал «Аратта. Вікно в Україну» решта наших друзів >>>

Пиши українськоюУкраїна у нас одна