Світанкові роси - Прикмети та забобони українців - Світлиця

Українські скарби

Вівторок, 23.04.2024, 13:59

Вітаю Вас Подорожній | RSS | Чільна сторінка | Прикмети та забобони українців - Світлиця | Реєстрація | Вхід

[ Нові повідомлення · Користувачі · Правила · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 2
  • 1
  • 2
  • »
Світлиця » Україністика » Традиції та звичаї » Прикмети та забобони українців
Прикмети та забобони українців
Reina_LocaДата: Середа, 30.03.2011, 10:00 | Повідомлення # 1
Однодумець
Повідомлень: 8
Offline
Дуже часто стикаюся у житті із забобонними людьми. Не дивлячись на те, що і сама займаюся різними "нетрадиційними" штуками, але надмірну забобонність якось не дуже поважаю. Наприклад, мій хлопець, якщо ми вийшли з квартири, хоч він і зоовсім не фанатично віруючий і не забобонний, але він постійно колупає мене - "будеш виходити вдруге, ну, подивися у дзеркало, ну, тобі ж це нічого не варто" - блін, це інколи аж бісить!.
Але і цікаві речі трапляються. Прийшла до мене позавчора сестра, жаліється. Вона розійшлася нещодавно з хлопцем і розказує, що перед цим він подарував їй годинник. Нібито з її подругою було точно так само - хлопець подарував годинник, вони посварилися і розійшлись, але якось вони знову гиркалися, і хлопець ненавмисне побив того годинника, а на слідуючий день вони чомусь помирилися і до цих пір разом.. це до того, що годинники нібито дарувати не можна, бо це до розставання. Попросила мене "відрізати" годинник від неї, щоб він ніяк не був з нею зв'язаний. Ну, взяла я його, зробила, що могла, а вчора сестра мені дзвонить и кричить без "привіт!": "Ти щось робила?? Тому що сьогодні він (хлопець) просто цілий день був зі мною, зараз ми також спілкуємося, і взагалі.."
Ну, прикол в тому, що, як то кажуть, ще не вечір, тому висновків поки що не роблю, але, принаймні, є можливість того, що прикмета з даруванням годинників не простий забобон..

Отже. Пропоную сюди викладати ті прикмети, у які ви вірите чи не дуже) Створимо таку собі енциклопедію забобонів)

Власне ті, що знаю я:

- Перевернути сільничку, розсипати сіль - до сварки. Аби не посваритися, три рази поплювати через ліве плече (можна за нього ж і кинути щіпку солі, а плюватися - це тому, що вважається, що на правому плечі сидить ангел, а на лівому - бісик, от на нього і плюй)) ).
- Коли повертаєшся за тим, що забув - спіткатиме невдача. Тому при другому виході з хати подивитися на себе в дзеркало - а от чому це, я не знаю, хто знає?
- Класика)) - чорна кицька, яка перебігла через дорогу, якою ти йдеш. (Хоча власне для мене це, якщо вже і прикмета, то скоріше хороша, кілька разів траплялося:) )
- Перейшла дорогу баба з пустими відрам - теж до якоїсь фігні. До речі, також не розумію, звідки це - поясніть, хто знає?.
- Впала вилка, ложка чи ніж - хтось до тебе спішить, якщо вилка і ложка - це жінка, якщо ніж - чоловік.
- Кицька дуже вже ретельно вимивається - до гостей, до чийогось приходу.
- Тріснуло дзеркало - до біди.
- Не піднімати з землі і не брати собі дрібні гроші, які валяються на землі (це хтось викинув свою нужду, а ти таким чином можеш її собі забрати).
- Не піднімати з землі нитки, булавки, голки - до біди (ну, так як дуже часто на ці предмети зводять порчі і викидають, то ти можеш підібрати таким чином собі чужу порчу, або, якщо голки (цвяхи) у тебе під порогом, тим більше не чіпати їх голими руками).
- Ластівки літають низько - до дощу.
- Ясний місяць зимньої ночі - до морозу (так само, коли дерево лущить - двері, наприклад).

Ну, це для початку, далі більше напишу..

Повідомлення відредагував Reina_Loca - Середа, 30.03.2011, 10:02
 
РосаваДата: Четвер, 31.03.2011, 04:00 | Повідомлення # 2
Майстер
Повідомлень: 71
Offline
Reina_Loca, не буду писати по описаним забобонам, приділю увагу лише деяким прикметам.
Отже
Quote (Reina_Loca)
Кицька дуже вже ретельно вимивається - до гостей, до чийогось приходу.
Повний брЄд. В мене нині живе киця. Вона настільки акуратна, що легше сказати коли вона НЕ вмивається. Вона або спить, або їсть, або полює, або вмивається. Так що цю прикмету точно викреслюємо.
Прикріплення: 5877320.jpg (52.1 Kb)


 
РосаваДата: Четвер, 31.03.2011, 04:17 | Повідомлення # 3
Майстер
Повідомлень: 71
Offline
Quote (Reina_Loca)
Ластівки літають низько - до дощу

З дитинства її знаю. Життєвий досвід каже, що прикмета вірна.

Від себе додам (те, що перевірено власними спостереженнями):
- горобці весело цвірінчать - до відлиги, а коли сидять у кущах понадувані - то до морозу
- горобці / голуби купаються у калюжі - до спеки, а якщо у пилюці - до дощу


 
Reina_LocaДата: Четвер, 31.03.2011, 09:20 | Повідомлення # 4
Однодумець
Повідомлень: 8
Offline
Quote (Росава)
Quote (Reina_Loca)
Кицька дуже вже ретельно вимивається - до гостей, до чийогось приходу.
Повний брЄд. В мене нині живе киця. Вона настільки акуратна, що легше сказати коли вона НЕ вмивається.

Так ти ж бачиш, що я саме тому назвала тему "Прикмети і забобони", маючи на увазі, що я пишу не те, у що вірю я і що 100% правда, тому що я також у цю прикмету не вірю, а взагалі те, у що вірять різні люди, навіть якщо це, на нашу думку, повний брЄд) Просто такий забобон існує, от я і записала його)
А ти от поясни про бабу з пустими відрами і навіщо дивитися у дзеркало, якщо щось забув і повертаєшся за цим) Я також в це не вірю, але і такі забобони існують..

Додам ще декілька пунктів:
- Не можна на ніч виносити сміття
- Не можна ввечері позичати гроші (до речі, цього також не розумію, хоча можна приблизно здогадатися, що це, мабуть, пов'язано з тим, що в обох випадках нібито не дуже добре щось з хати вночі виносити.. але чому??..)
- Не можна вітатися за руку і щось передавати через поріг. Ну, тут я думаю, це пов'язано з тим, що колись давно під порогом закопували кістки померлих предків, тому це місце мало своєрідний саркальний смисл..

Повідомлення відредагував Reina_Loca - Четвер, 31.03.2011, 09:23
 
РосаваДата: Середа, 13.04.2011, 22:48 | Повідомлення # 5
Майстер
Повідомлень: 71
Offline
Quote (Reina_Loca)
А ти от поясни про бабу з пустими відрами і навіщо дивитися у дзеркало, якщо щось забув і повертаєшся за цим) Я також в це не вірю, але і такі забобони існують..

Вибач, не вистачає часу на все... згадуватиму прикмети - додаватиму сюди, а щодо забобонів... ну правда, катастрофічно не вистачає часу, тому про забобони думати й писати прото нІколи sad sad


 
Світлиця » Україністика » Традиції та звичаї » Прикмети та забобони українців
  • Сторінка 1 з 2
  • 1
  • 2
  • »
Пошук:


Розділи сайту



Цікаві матеріали

Aнтропологія: доповідь білого доктора
Мистецтво полювання в старі часи

З книгосхову

ФІТОЕТНОЛОГІЯ УКРАЇНЦІВ. Євген Товстуха

Пошук по сайту



     

Матеріали, що спонукають до роздумів

Мапа гостей

        free counters

Статистика

Наша кнопка

             Українські скарби. Духовна культура, міфи та легенди, історія, народна медицина...
    [Отримати код кнопки]

Друзі сайту

ЗНАТИ ЩОБ РОЗУМІТИПравий Портал Донеччини ВОРОХОБНИК: портал українців Луганщини «Сонячний зайчик» – газета дитячої творчості та спілкуваннякарате-до Червоноград-Сокаль Наше-Рідне Славянский информационный каталог Слово наше рідне - слово українське Дух Волі - суспільно-політичне інтернет-виданняКняже Місто «Незборима нація» – видання історичного клубу «Холодний яр» Aгітаційно-пропагандивний ресурсІсторична Спадщина Антії-Руси-України Родинне Дерево нашої землі Рукотвори - скарбниця майстрів Мистецька крамниця Український національний інтернет-портал «Аратта. Вікно в Україну» решта наших друзів >>>

Пиши українськоюУкраїна у нас одна